graffiNOVINY

Tisk bez hranic

04.07.2017

Nový Autopilot je plně automatický systém tiskových strojů, který umožňuje automaticky měnit tiskové desky, mýt potahy a spustit tiskový stroj. Eliminuje operátora z rozhodovacího procesu. Kontroluje barevnost, registr a porovnává vytištěné archy se souborem PDF.

Podívejte se na video a zjistěte, jak můžete zvládnout kratší výrobní série a častější změny. Nebo si stáhněte infografiku a zjistěte, jak můžete zvýšit počet pracovních míst ročně díky Autopilotu.

Komori. Počítejte s námi!

Komori PrintOnDemand

Dodání finálního produktu v nejkratším možném čase a bez snížení kvality. K tomu je zapotřebí technologických a výrobních postupů, které dokáží ​maximálně využít čas. Při průchodu zakázky tiskárnou se tedy nesmí nic zastavit a vše musí být zorganizováno tak, aby výrobní proces od objednání po expedici trval co nejkratší dobu.

Jak tedy může fungovat PrintOnDemand na ofsetových strojích v konkurenci digitálních strojů?

U Komori nejde o rivalitu těchto dvou odlišných technologií. Při vývoji těchto strojů šlo mimo jiné o to, aby každé řešení převzalo co nejvíce výhod toho druhého a zbavilo se “zbavitelných” nevýhod.

Komori jako technologická firma má vlastní řešení pro ofsetový i digitální tisk. Proto mohou být do ofsetových strojů implementovány některé vlastnosti a výhody digitálních strojů a naopak.

Kde je hranice velikosti tiskové zakázky, do kdy se vyplatí použít digitální stroj a odkdy je výhodnější ofsetový tisk? To bude vždy individuální nejen podle strojního vybavení, ale i podle charakteru zakázky (např. cena papíru apod.)

Vedle tohoto známého grafu (viz obrázek níže) zvažme další faktory jako: – Svoboda zákazníka ve volbě substrátu

– Možnosti přidané hodnoty (např. lakovací efekty)

– Průchodnost zakázky výrobou (rychlost, standardizace)

Na ofsetových strojích Komori lze dnes běžně dosahovat přípravných časů kolem 5 minut a makulaturu do 60 archů při dodržení nejvyšších standardů kvality. Klasický ofset tedy “narazil” na jiný limit, a to schnutí barev!

Po rychlém nástupu digitálních tiskových strojů se objevily předpoklady, že tyto technologie vytlačí klasický ofset.

Ofsetový tisk v moderní podobě však stále nabízí nejširší ekonomické využití napříč polygrafickými aplikacemi (komerční tisk, knihy a periodika, obalový průmysl).

Nicméně, digitální tisk přinesl jednu nespornou a zásadní výhodu, a to okamžitě suchý tisk bez obtížně kvantifikovatelných prostojů. Podívejme se nyní, jak společnost Komori dokázala aplikovat zakázkové a technologické trendy do ofsetových strojů a jak si poradila s problémovým schnutím klasických oxidativních barev. Nejdříve si ovšem připomeňme plusy a mínusy jednotlivých druhů tisku:

Posouvání hranic v ofsetovém tisku – sušení

Společnost Komori díky 94 letým zkušenostem tisku dosáhla rychlejší mechanické příprava (již tradiční demonstrace Komori 3 zakázek pod 15 minut), dokonalé kontroly kvality (offline i online kontrola obrazu a barevnosti ve shodě s ISO), další významné redukce odpadů (kombinace sw a hw řešení bez kompromisů v kvalitě tisku) a především se stala první společností, která vyřešila okamžitou eliminaci schnutí – patentovanou revoluční H-UV technologie.

  • Od své evropské premiéry v r. 2010 přineslo Komori H-UV na trh:
  • Okamžité zaschnutí (vytvrzení) barvy bez ohledu na typ substrátu.
  • Úplná eliminace práškování v ofsetovém stroji.
  • Zcela bez ozónu, jedna jediná lampa pro kompletní tisk s lakováním.
  • 100% shoda barevnosti s klasickým tiskem.
  • 100% funkční řešení spotřebních materiálů (konkurence na trhu barev) a nastavení stroje, zcela bezproblémové dokončující zpracování.
  • Původní idea H-UV vzešla z LED-UV kolem r. 2008, vzhledem k objektivním problémům s LED zdroji byl vývoj nasměrován do optimalizace výbojkového zdroje, nyní se díky pokročilému vývoji otevřely obě možnosti zdroje UV záření (H-UV a H-UV L).
  • V roce 2016 bylo v Evropě instalováno 32 strojů H-UV a 7 strojů H-UV L
  • Celkem v Evropě již 200 strojů H-UV (celosvětově přes 650)
  • 47% prodaných strojů Komori v Evropě má H-UV technologii

Uživatelé hlásí přes 20% nárust produktivity výroby ve srovnání s oxidativním tiskem.

Komori – poslední produktové novinky