graffiNOVINY

Komori digitálního a nanografický stroj

03.05.2021

Společnost Komori Corporation zahájila v dubnu 2021 při příležitosti Drupa prodej 29” UV archového digitálního systému Impremia IS29s a 40″ nanografický tiskový stroj Impremia NS40.

Impremia IS29s

UV archového digitálního systému Impremia IS29s byl upgradován z již známého stroje Impremia IS29. Kromě základních funkcí z předešlé verze – kupříkladu využití pro širokou škálu tiskových materiálů a tloušťky archů, stabilního vysokokvalitního tisku díky vynikající reprodukci tónů, přesnosti registrů, okamžitého vytvrzování a oboustranného tisku lze zvolit volitelné funkce, které dále zvýší možnosti použitelnosti a vytvoří další přidanou hodnotu.

Komori zejména posílilo kompatibilitu se speciálními substráty nad rámec běžně používaných v digitálním tisku. Nakládací jednotka může být navíc vybavena nastřelovačem značkovací pásky na okraj stohu snášeného papíru (například k oddělování jednotlivých zakázek) nebo rozhraním umožňujícím připojení k postpressovým strojům pro lakování, ořezávání, skládání, lepení a další…

Digitální tiskárna Impremia IS29s posouvá opět hranice digitálního tisku a splňuje potřeby nejen maloobjemového komerčního tisku mnoha různých tištěných produktů, ale také pro obalový tisk.

Rozlišení 1200 x 1200 dpi
Rychlost tisku 3000 (jednostranný tisk)

1500 (oboustranný tisk)

Max. rozměr archu 585 x 750 mm
Max. plocha tisku 575 x 735 mm (jednostranný tisk)

575 x 730 mm (oboustranný tisk)

Tloušťka archu  0.06 – 0.6 mm (jednostranný tisk)

0.06 – 0.45 mm (oboustranný tisk)

Impremia NS40

Nový typ digitálního tisku ve formátu B1, který je průkopníkem v nových možnostech v oboru polygrafie. Komori představuje 40″ archový nanografický tiskový systém Impremia NS40 využívá celé řady ofsetových technologií Komori. Cílovými trhy jsou Japonsko, Čína, Severní Amerika a Evropa s plány na postupné zahájení na další trhy. Konfigurace stroje jsou k dispozici ve dvou modelech: 4barvy + lakovací stanice a 7barev + lakovací stanice.

Komori nabízí nový digitální tiskový systém, aby uspokojila rostoucí poptávku po krátkých a středních sériích včetně variabilního tisku a merkantilu, jako jsou obaly a tzv. “Point Of Purchase” materiály. Díky podpoře dříve vyvinutých Komori technologií a jedinečnému přenosu obrazu na arch dosahuje tisk rychlosti 6,500 archů/hodinu. Jako „digitální ofsetová” tiskárna je Impremia NS40 unikátním vrcholem digitálního tisku, který nabízí jediná společnost Komori Corporation.

Vysokorychlostní digitální tisk 6 500 archů/hodinu

U standardních inkoustových tiskáren na vodní bázi je inkoust nastřikován přímo na substrát, díky čemuž vlhkost z inkoustu se může vsáknout do substrátu. To vyžaduje velké množství energie k zaschnutí potištěných archů a zabraňuje to vysokorychlostnímu tisku. U tiskárny Impremia NS40 však tiskové hlavy přenáší obraz přes vodní Nanoink® technologii, která tvoří velice tenkou vrstvu nánosu na substrátu. Inkoust poté přischne na našeči a je přenesen až poté na arch, čímž zabrání hlubokému pronikání vlhkosti do substrátu a tím dochází k vysokorychlostnímu sušení. Tato jedinečná inovace umožňuje nejvyšší dosaženou rychlost tisku 6500 archů/h.

Při této rychlosti tiskárna Impremia NS40 bez nutnosti výměny tiskových desek nebo barev, je ideální nejen pro maloobjemové obalové zakázky, ale také pro další malosériové úlohy různého druhu a intenzivní používání speciálních barev u “Point Of Purchase” materiálů. Tedy Impremia NS40 je vhodná pro zakázky krátkých a středních sérií, kde ofsetový tisk vzhledem k produktivitě a ziskovosti není zcela vhodný.

Snižení času přípravy

Stroj Impremia NS40 dokáže vyrobit přijatelné potištěné archy z prvního archu. Ve srovnání s ofsetovými tiskárnami to může výrazně zkrátit čas strávený od oprav po finální tisk, a to i při krátkých až středních sérií mnoha různých zakázek.

Vynikající postpressová kompatibilita

Umožňuje stejné dodatečné zpracování jako u ofsetových tiskáren, jako je offline lakování, laminace, děrování a skládání.

Šetrný k životnímu prostředí

Odpovídá přísným evropským a americkým normám pro bezpečnost potravin, jako jsou Nestle a FDA.

Počet barev 4 nebo 7
Druh inkoustu NanoInk®
Rozlišení 1 200 dpi
Rychlost tisku 6 500 archů/hod.
Max. rozměr archu 750 x 1 050 mm
Max. plocha tisku 734 x 1 032 mm
Tloušťka archu 0.06 – 0.8 mm